icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Grave

Stuw Grave

Op donderdag 29 december 2016 vond een aanvaring met een binnenvaartschip plaats aan de stuw bij Grave. De stuw raakte erg beschadigd en dit zorgde voor zowel omwonenden als voor de scheepvaart voor veel hinder. Rijkswaterstaat en aannemer ViVo – VolkerInfra (waar VES uit voortkomt) en Van Oord – sloegen de handen ineen en zorgden voor een optimale samenwerking tijdens het herstel.

Stuw Grave 2

Onze werkzaamheden in een notendop

Als gelijkwaardige partners begonnen we aan de herstelwerkzaamheden. We benutten elkaars expertises, hielden de lijnen kort en kozen voor een persoonlijke benadering. Het resultaat: een maand na de calamiteit werd er een breuksteendam geplaatst en na een halfjaar was de stuw gerepareerd. De volgende werkzaamheden werden onder andere uitgevoerd:

  • De inspectie van de stuw, inclusief rapportage en hersteladvies
  • De inspectie van hulpstaal, waaronder hijsjukken en voorzetschotten
  • Volledige renovatie van drie jukken en de bouw van twee nieuwbouwjukken, inclusief de schotten
  • Herstel van de monumentale brug
  • De gerenoveerde stuw in bedrijf stellen
Stuw Grave 5

Unieke bouw

De stuw bij Grave is een Rijksmonument en is op een unieke wijze gebouwd. Er was nauwelijks documentatie voorhanden. Ook waren er vrijwel geen tekeningen van de stuw. Dit maakte het project uitdagend. Dankzij de voortvarende aanpak van het projectteam verliep het herstel goed en volgens planning. We kijken er trots op terug.