icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Friesland

Kruiswaterbrug

De Kruiswaterbrug is een brug tussen Sneek en de Afsluitdijk en ligt ter hoogte van Bolsward. In 2012 was de brug aan onderhoud toe vanwege vermoeiingsproblemen van het stalen brugdek, geringe veiligheid en geluidsoverlast. Volker Engineering Structures (het voormalige VolkerRail RWW) voerde de renovatie uit in samenwerking met Volker Staal, VSF en Vialis.

Onze werkzaamheden in een notendop

De Kruiswaterbrug overspant het Kruiswater dat de splitsing vormt met de Workumertrekvaart, de Bolswardervaart en de Wijmerts. De overbrugging bestaat uit twee naast elkaar gelegen basculebruggen met een doorvaartbreedte van zo’n 7,9 meter en een doorvaarthoogte in gesloten toestand van zo’n 2,9 meter. Wij voerden de volgende werkzaamheden uit:

  • Renovatie van het rijdek
  • Vervanging van het aandrijfwerk
  • Vervanging van de elektrische installatie van de brugbesturing

Klaar voor de toekomst

Door het uitvoeren van groot onderhoud kunnen de gerenoveerde boogbruggen weer ruim dertig jaar mee. De nieuwbouwbruggen hebben zelfs een levensduur van ruim tachtig jaar. Ook zijn de bruggen verhoogd waardoor de doorvaarthoogte is vergroot en vierlaagscontainervaart mogelijk is.